Dodatak

Sodu bikarbonu imaju skoro svi – ali jeste li znali ovih 10 načina upotrebe? GENIJALNI SU!

Vjerovatno nema osobe koja za svojstva sode bikarbone nije čula. Može se primijeniti u skoro svakom domaćinstvu. Evo kako je sve možete iskoristiti.
Prirodni dezodorans – u posudici promiješajte sodu s vodom ili samo stavite malo ispod pazuha. Tako ćete se riješiti i neprijatnog mirisa nogu.

Svrab – ako vas opeče neka biljka ili ujede insekat, stavite mješavinu sode bikarbone i vode na zahvaćeni dio.

Zubne naslage i neprijatan zadah – promiješajte sok limete, 2 kafene žlice sode bikarbone i umiješajte pola čaše vode, pa isperite usta.

Neprijatan miris ruku i žuljevi – nekoliko puta sedmično se opustite u toploj kupki sa sodom – to će otkloniti ogrubjelu kožu na nogama i rukama. A ako protrljate sodom dasku za rezanje ili ruke, riješit ćete se neprijatnih mirisa.

Gljivice na keramičkim pločicama – izmiješajte jednak dio sirćeta i vode, a u drugoj posudi vodonik peroksid i sodu u odnosu 1:3. Nanesite prvo tečnost na fuge, a onda protrljajte mješavinom od sode.

Neprijatan miris u frižider – stavite otvorenu staklenu zdjelu sa sodom na policu u frižideru i ostavite nek odstoji nekoliko dana.

Očistite nakit – izmiješajte 1 kafenu žlicu vode sa 3 kafene žlice sode bikarbone i četkicom za zube očistite nakit, a potom samo isperite hladnom vodom.

Za gnojne upale na koži – tretirajte zahvaćeno mjesto dva puta dnevno po 15ak minuta rastvorom tople vode, soli i sode u razmjeri: žlica sode i soli i žlica vode.

Za opekline – rastvorite pola čaše sode u kadi s prohladnom vodom. Time ćete umiriti mjesta opekotina od sunca.

Skuhajte grah brže – dodajte u šerpu prstohvat soli i brže će se skuhati mahunasto povrće.

Za pranje zuba – stavite malo sode preko paste na četkici za zube i kao i uobičajeno operite zube.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *